Företagskonferens i New York

 

Torkel Öste Fastighetskonsulter brukar årligen åka på en konferensresa. Ett sätt för våra medarbetare att lära sig om andra städer och länders olika metoder för att hantera fastighetsrelaterade frågor. Våra konsulter får fördjupa sig mer om intressanta projekt, stärka gemenskapen med sina kollegor och framförallt ha kul. Genom åren har vi besökt många intressanta och spännande städer och projekt såsom Amsterdam, Berlin, Turin m.fl.

Företaget har besökt New York två gånger tidigare. Åren var då 1999 samt 2009. Nu när företaget fyllde 30 år var det därför passande att återigen bege sig över atlanten till USAs största stad. I dagsläget bor det ca 8,6 miljoner invånare i staden och den fortsätter att växa och expandera.

Ett intressant projekt för att möta den ökande folkmängden i staden är utvecklingen av Hudson Yard på Manhattan. Projektet är det största privata fastighetsutvecklingsprojektet i USA. När det är klart ska 13 av 16 planerade byggnader stå på en överdäckad bangård. Ett gigantiskt projekt med många intressanta delmoment och många fascinerad byggnader.

Eftersom Torkel Öste Fastighetskonsulter arbetar tillsammans med Jernhusen AB för att överdäcka Centralstationsområdet i Stockholm var detta ett passande projekt att besöka under vistelsen i New York. Vi fick en guidad tur genom området som avslutades vid Penn Station bredvid Madison Square Garden.

Företaget besökte även stadsplaneringskontoret där vi blev varmt välkomna av våra branschkollegor som berättade hur staden New York hanterade fastighetsfrågor, hur exploatering går till m.m. Mycket av det vi sysslar med hanteras dock av advokater där borta. En viktig del att ta hänsyn till när de planerar staden är deras ”The zoning resolution”. En bok på 1300 sidor som bl.a. beskriver hur hög en byggnad får vara i relation till omkringliggande gator.

Mellan våra studiebesök fick vi guidad tur runt olika delar av staden med många fina vyer. En stad värd att se och uppleva.